Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

49μελες το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας




Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πατρέων που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα έχει 49 μέλη, έναντι των 41 σήμερα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τις δημοτικές ενότητες (τα σημερινά διαμερίσματα), θα έχουν ωστόσο και το δικαίωμα να απευθυνθούν στο σύνολο των ψηφοφόρων του δήμου. Πως; Για παράδειγμα, στη δημοτική ενότητα του νότιου τομέα της Πάτρας (σημερινό νότιο διαμέρισμα) οι ψηφοφόροι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν έως και τρεις υποψηφίους ενός συνδυασμού (τρισταυρία). Στην κάλπη, όμως, θα έχουν και ένα δεύτερο ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του εν λόγω συνδυασμού, πλην των υποψηφίων της δημοτικής ενότητας νοτίου τομέα. Εκεί θα έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν μόνο σταυρό (μονοσταυρία). Έτσι, ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θα εκλέγεται με ψήφους τόσο από την δημοτική ενότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένος όσο και από το σύνολο των εκλογέων του δήμου.
Και από κοντά, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να ψηφίσουν και για τους τοπικούς συμβούλους που θα αντικαταστήσουν τους διαμερισματικούς συμβούλους. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι άνθρωποι με πείρα στις εκλογικές αναμετρήσεις προβλέπουν ότι οι εκλογές είναι πιθανόν να διεξαχθούν σε κλίμα σύγχυσης γύρω από τι και πως ψηφίζουμε...
Ο δήμος της Πάτρας κατανέμεται σε οκτώ δημοτικές ενότητες:
* Στη δημοτική ενότητα αρκτικού τομέα που εκλέγει 8 δημοτικούς συμβούλους.
* Στη δημοτική ενότητα νότιου τομέα που εκλέγει 7 δημοτικούς συμβούλους.
* Στη δημοτική ενότητα ανατολικού τομέα που εκλέγει 6 δημοτικούς συμβούλους.
* Στη δημοτική ενότητα κεντρικού τομέα που εκλέγει 17 δημοτικούς συμβούλους.
* Στη δημοτική ενότητα Βραχνεϊκων που εκλέγει 2 δημοτικούς συμβούλους.
* Στη δημοτική ενότητα Ρίου που εκλέγει 4 δημοτικούς συμβούλους.
* Στη δημοτική ενότητα Μεσσάτιδος που εκλέγει 3 δημοτικούς συμβούλους.
* Στη δημοτική ενότητα Παραλίας που εκλέγει 2 δημοτικούς συμβούλους.

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Όταν οι πολιτικοί αντικατασταθούν από τους... Μπερλουσκόνι



Του ΖΩΗ ΜΑΡΙΝΟΥ

Εδώ και κάμποσους μήνες το κράτος έχει κηρύξει σιωπηλή στάση πληρωμών. Το γνωρίζουν καλά πάμπολλοι επιχειρηματίες της Πάτρας, προμηθευτές προϊόντων ή υπηρεσιών σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Το γνωρίζουν άριστα οι σεισμόπληκτοι που δύο χρόνια μετά ακόμη περιμένουν την δωρεάν κρατική αρωγή, το ξέρουν οι πάσης φύσεως συναλλασσόμενοι με το δημόσιο. Η μείωση του ελλείμματος κατά 5,1 δις ευρώ, το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, που εν χορδαίς και οργάνοις διατυμπανίζει το υπουργείο Οικονομικών και η περιστολή των δαπανών δεν οφείλεται σε μια «σφιχτή» διαχείριση αλλά, επί της ουσίας, στη μη... διαχείριση. Υπό την έννοια ότι το κράτος πληρώνει πλέον μόνο τα απολύτως αναγκαία και ανελαστικά, δηλαδή μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Αν και για τα επιδόματα υπάρχει ένα ερωτηματικό. Σε άλλες σελίδες της «Ατζέντας» θα διαβάσετε την δραματική ομολογία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτου Σπυρόπουλου ο οποίος, ενώπιον τριών βουλευτών από την Αχαΐα (Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος) και συνδικαλιστών από την Πάτρα, παραδέχθηκε ότι ο ΟΑΕΔ μόλις και μετά βίας κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας του περασμένου μήνα. Τόσο καλά είναι τα πράγματα...
Μπορούμε, άραγε, να βγούμε από την κρίση; Μπορούμε. Πως μπορούμε; Εδώ οι απόψεις διίστανται; Ανάμεσα σε εκείνους που λένε ότι θα βγούμε όταν πληρώσουμε όσα χρωστάμε και καταφέρουμε να δώσουμε πάλι αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία. Και σε εκείνους που ζητούν αναδιάρθρωση του χρέους, μόνο που αυτό έχει άλλου τύπου κόστος. Και από κοντά υπάρχουν οι άφρονες που ζητούν επιστροφή στην δραχμή, προσπερνώντας το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα γύριζε την χώρα στη δεκαετία του ‘50 και θα εξακόντιζε το εξωτερικό χρέος σε οκταπλάσιο ύψος σε σχέση με το σημερινό.
Ωστόσο, ακόμα σπουδαιότερο είναι το ερώτημα σε ποια χώρα θα ζούμε όταν βγούμε από την κρίση. Εδώ οι απαντήσεις είναι πιο στέρεες. Και όσες δεν διαπνέονται από κομματικό πατριωτισμό ή άλλες φανατικές στάσεις και σταθμίζουν ρεαλιστικά τις συνθήκες και την ρότα των πραγμάτων, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ή στην βεβαιότητα ότι η σημερινή κρίση θα οδηγήσει μοιραία στην δραστική συρρίκνωση του κράτους. Του κράτους που σήμερα είναι συνώνυμο της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της μίζας και της σπατάλης.
Ο παρορμητικός Έλλην ζητά σήμερα να κατακρημνιστούν στον Καιάδα κράτος και πολιτικοί, χωρίς να βλέπει την μεθεπόμενη μέρα. Κουβαλώντας έτσι νερό στον μύλο του κεφαλαίου, εθνικού και υπερεθνικού, το οποίο, όπως κάθε λύκος σπεύδει να χαρεί στην αναμπουμπούλα. Λιγότερο κράτος σημαίνει λιγότερους φόρους, περισσότερο χώρο ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και καμία πρόνοια για δαπάνες κοινωνικής εξισορρόπησης και αρωγής των μειονεκτούντων και μη προνομιούχων.
Λιγότερο κράτος σημαίνει ότι ο βιομήχανος, ο εφοπλιστής και ο μεγαλομεσάζων δεν θα νιώθει πιεστική την ανάγκη να πληρώσει φόρους ώστε να καλυφθούν δαπάνες Υγείας και Παιδείας. Πολύ απλά, γιατί η Υγεία και η Παιδεία και μαζί όλες οι λοιπές κρατικές παροχές (κακές μεν, παροχές δε) δεν θα ανήκουν στη σφαίρα δικαιοδοσίας του κράτους αλλά θα ελέγχονται από ιδιώτες. Που θα χρεώνουν – ούτως ειπείν- ακόμη και το οξυγόνο που θα αναπνέουμε...
Σήμερα, το κεφάλαιο ελέγχοντας την πληροφόρηση, την Επιστήμη και την Τεχνολογία επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Και αλλάζει βίαια τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις όλων μας. Γράφαμε προ μηνός, εδώ στην «Ατζέντα», ότι στην Ελλάδα προετοιμάζεται η εφαρμογή του πιο ακραία νεοφιλελεύθερου μοντέλου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το έδαφος είναι εύφορο. Το ποτίζουμε καθημερινά όλοι εμείς. Εμείς που λιθοβολούμε το κράτος και τους πολιτικούς. Φταίνε, ναι... Και φταίνε πολύ για το κατάντημα μας. Αλλά ο χειρότερος πολιτικός, ελεγχόμενος από το κοινωνικό σώμα, είναι προτιμότερος από τον αδίστακτο μεγαλοεπιχειρηματία που λογοδοτεί αποκλειστικά και μόνο σε κονκλάβια μετόχων και διαχειριστών ξένων funds.
Το κράτος, ψαλιδισμένο και ανίσχυρο, θα πάψει να έχει τον ρυθμιστικό ρόλο που έστω και υποτυπωδώς σήμερα επιτελεί ως «διαιτητής» ανάμεσα στην αγορά και στην κοινωνία. Δεν θα είναι πια το κράτος που θα θέτει όρια και κανόνες αλλά οι αγορές που θα απαιτούν και θα επιβάλλουν το δικό τους περιβάλλον. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και σήμερα. Που πασχίζουμε να βελτιώσουμε τους αριθμούς διότι αυτό απαιτούν οι δανειστές μας, δηλαδή οι αγορές και οι βραχίονες τους.
Η απάντηση στο ερώτημα «μετά την κρίση τι;» ίσως αποδειχθεί οδυνηρότερη απ’ ότι νομίζουμε. Ο δε ιδεαλισμός των αριστεριστών θα πνιγεί την ίδια στιγμή που ο βασικός «ταξικός εχθρός», ο οποίος σήμερα αντανακλάται στο κράτος και τους πολιτικούς, θα έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο. Και θα πνιγεί διότι δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, δεν θα υπάρχει αντίπαλο δέος... Η κοινωνία, όλοι εμείς δηλαδή, θα έχουμε τόσο πολύ εμποτιστεί στην ιδέα της ακύρωσης του κράτους που θα μας φαίνεται περίπου φυσιολογικό ο πρώην τοξικομανής να πληρώνει με τον μήνα σε μια Μονάδα Απεξάρτησης ή ο περιπατητής και ο λουόμενος να καταβάλλει εισιτήριο για να έχει πρόσβαση στην Πλαζ της Αγυιάς.  
Το κεφάλαιο θα δοκιμάζει διαρκώς νέες μεθόδους συσσώρευσης κέρδους. Θα ζητάει όλο και περισσότερα. Δεν θα πληρώνει φόρους, δεν θα νιώθει την ευθύνης της «ανταπόδοσης». Θα λυντσάρει όποιον δεν θα έχει την οικονομική δύναμη να σταθεί στα πόδια του. Δεν θα πληρώνουμε περισσότερους φόρους απ’ ότι σήμερα αλλά θα πληρώνουμε με την εβδομάδα και με το κιλό, όπως ήδη πληρώνουν στην Δανία, για να πηγαίνουν τα σκουπίδια μας σ’ έναν ιδιωτικό ΧΥΤΑ. Θα πληρώνουμε για την υποχρεωτική εκπαίδευση, για τα ράμματα στα εξωτερικά ιατρεία, για το ιδιωτικό ασθενοφόρο που θα μας πηγαίνει στο ιδιωτικό νοσοκομείο, για να έχουμε πρόσβαση στους ιδιωτικούς... κοινόχρηστους χώρους.
Εκεί πηγαίνουν τα πράγματα. Για την ακρίβεια, εκεί οδηγούμε εμείς τα πράγματα. Οικτίροντας οτιδήποτε δημόσιο και κρατικό. Οικτίροντας την πολιτική και τους πολιτικούς.
Οι φοιτητές που τάχα μπαρουτοκαπνισμένοι, έμπλεοι από «οργή και αγανάκτηση», το πρωί του Σαββάτου 12 Ιουνίου, επιτέθηκαν φραστικά στον βουλευτή Θανάση Παπαδόπουλο, στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου, σε λίγο καιρό δεν θα έχουν που να εκδηλώσουν τον θυμό τους. Πολύ απλά γιατί εκείνοι που θα κινούν τα νήματα της ζωής τους, εκείνοι που θα αποφασίζουν για τις ζωές όλων μας, δεν θα εμφανίζονται στην πλατεία Γεωργίου, δεν θα είναι προσιτοί, δεν θα εκλέγονται και δεν θα ελέγχονται. Θα είναι οι από-ενοχοποιημένοι μεγαλοεπιχειρηματίες που για να χαλιναγωγούν το δημόσιο αίσθημα και τις πεποιθήσεις της κοινής γνώμης θ’ αγοράζουν ποδοσφαιρικές ομάδες, κανάλια και εφημερίδες και θα πλουτίζουν όσο εμείς θα δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ για να βελτιώσουμε και να ξαναβελτιώσουμε τους δείκτες των κερδών τους.

Υ.Σ. Και όποιος αμφιβάλλει αν όλα τούτα συμβούν στο αμέσως ορατό μέλλον, ας σκεφθεί: πως θα αντιδρούσε αν μερικούς μήνες πριν του έλεγαν ότι δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας θα καταργούνταν και ότι θα έπρεπε να δουλεύει 40 χρόνια για να βγει στη σύνταξη;          
   

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

"Ράμπο" της Υγείας ξεσκονίζουν τις συμβάσεις της Ζίμενς στο Νοσοκομείο Ρίου

Τις προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων που έγιναν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας από το έτος 2001 και μετά «ξεσκόνισαν» στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας που βρέθηκαν στο Ρίο ύστερα από εντολή της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού "Ατζέντα της Πάτρας" που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη. Οι «Ράμπο» της Υγείας εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε προμήθειες μηχανημάτων που έγιναν από την εταιρεία Siemens, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που έχει δρομολογηθεί σε όλη την χώρα για 428 συνολικά συμβάσεις που συνήψε με νοσοκομεία και άλλους φορείς Υγείας η γερμανική εταιρεία.
Μάλιστα το πόρισμα των επιθεωρητών θα διαβιβαστεί και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ύστερα από απαίτηση του προέδρου της Σήφη Βαλυράκη προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν παρατυπίες και διαδρομές μαύρου χρήματος και αν πίσω από αυτές βρίσκονται και πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ατζέντας» μια από τις συμβάσεις που μπήκε στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών είναι του έτους 2004 όταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας προμηθεύτηκε από την Siemens ένα ακτινοενδοσκοπικό μηχάνημα. Ανάλογες συμβάσεις συνήφθησαν το 2008 και με την Δ.Υ.ΠΕ. Δυτικής Ελλάδος, για την προμήθεια ακτινοδιαγνωστικού μηχανήματος, ενώ το 2005 η Δ.Υ.ΠΕ. Δυτικής Ελλάδος προμηθεύτηκε από την Siemens   έναν μαστογράφο.
Όλα αυτά ελέγχονται από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και τα σχετικά πορίσματα θα διαβιβαστούν στην υπουργό και στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Πάντως, όλες οι προμήθειες, όπως αναφέρουν πληροφορίες έγιναν ύστερα από διαγωνισμούς στους οποίους μειοδότησε η γερμανική εταιρεία.
Εκείνο που, ωστόσο, προβληματίζει τους «Ράμπο» της Υγείας είναι ότι σε πολλούς από τους διαγωνισμούς που συμμετείχε η Siemens για την προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία της χώρας ανεδείχθη μεν μειοδότης χωρίς, όμως, να έχουν κατατεθεί προσφορές από άλλες εταιρείες... Κάτι που είχε καταγγελθεί και στον 4ο Ειδικό Ανακριτή της Αθήνας κ. Νίκο Ζαγοριανό.
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΕΥΥΠ
Σε έγγραφο που έστειλε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) προς την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται: «Από τις 428 συμβάσεις Siemens για τα νοσοκομεία και φορείς υγείας, έγινε επιλογή πανελλαδικά σε περιπτώσεις διαγωνισμών που έγιναν από το υπουργείο ή τους φορείς (όχι του υπουργείου Ανάπτυξης).
Εξ’ αυτών, κατ’αρχήν, επιλέγησαν αυτές με υψηλό τίμημα συνεχώς μειούμενο, με προοπτική βέβαια την όσο το δυνατόν πληρέστερη ολοκλήρωση προφανώς σε βάθος χρόνου (όχι βέβαια σε 10 ημέρες που όριζε το έγγραφο του κ. Βαληράκη).
Έτσι επιλέγησαν 50 περίπου οικονομικοί επιθεωρητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βόρεια Ελλάδα) και χωρίστηκαν ανά δύο, αναλαμβάνοντας τις υποθέσεις σε μεγάλα νοσοκομεία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη κ.λπ.), ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας, φορείς κ.λπ. Η έρευνα γίνεται επιτόπια στους φορείς και σύντομα θα υπάρξουν πορίσματα, όπου είναι δυνατόν.
Ενδέχεται να υπάρξουν περιπτώσεις που θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος. Η έρευνα έχει αρχίσει από τις 16 Μαΐου για το ΣΕΥΥΠ Αθηνών και από 25/5 για το ΣΕΥΥΠ Βορείου Ελλάδος».

Στις 7 ή 10 Ιουλίου τα πρώτα χρίσματα του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα



Στις 7 ή στις 10 Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που θα στηρίξει για τις αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις της χώρας. Για την Δυτική Ελλάδα τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι ο Δημήτρης Κατσικόπουλος καταγράφει ισχυρότατο προβάδισμα και απομένει η έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού ώστε ο νομάρχης Αχαΐας να δει το όνομα του μέσα στην πρώτη λίστα υποψηφίων που θα ανακοινωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.
Ωστόσο, δύο γκάλοπ που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Δυτική Ελλάδα περιέπλεξαν κάπως τα πράγματα και έδωσαν τροφή σε πολλές συζητήσεις. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι στα γκάλοπ περιλαμβάνονταν τα ονόματα του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα και του βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπηλιόπουλου εξελήφθη ως μια ένδειξη ότι στην Ιπποκράτους εξακολουθούν να επεξεργάζονται διάφορες πιθανές επιλογές για το πρόσωπο που το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει ως υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος. Το γεγονός δε ότι ουδείς γνώριζε τον εντολέα των δημοσκοπήσεων ενέτεινε την σεναριολογία. Πάντως, είναι απολύτως σαφές πλέον ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα προέρχεται από την Αχαΐα καθώς έχουν ατονήσει θεαματικά οι περιπτώσεις Θύμιου Σώκου και Γιάννη Ζαφειρόπουλου.
Σε ό,τι αφορά στους υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος, από το ΠΑΣΟΚ, πρόταση ή ετεροπρόταση έχει κατατεθεί για την αξιολόγηση των Γιώργου Αθανασόπουλου, Γιάννη Ταπεινού, Θανάση Πετρόπουλου, Παναγιώτη Παπαγιαβή (Αχαΐα), Χαράλαμπου Καφύρα, Παναγιώτη Πλατανιά και Γιάννη Αργυρόπουλου (Ηλεία), Κωνσταντίνας Κατσαρή (Αιτωλοακαρνανία) κ.α. Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις και υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες να οριστούν πρόσωπα που το όνομα τους δεν έχει ακόμη ακουστεί. Κάτι τέτοιο είναι πιθανότερο να συμβεί στην Αχαία, λόγου χάρη και όχι στην Ηλεία, όπου προβάδισμα φαίνεται να έχει ο δημοσιογράφος και γραμματέας σήμερα της νομαρχιακής επιτροπής Γιάννης Αργυρόπουλος.