Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Πάνω απο 4,5 δις ευρώ οι καταθέσεις των Αχαιών



Η μια πλευρά είναι αυτή της κρίσης και του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στην Πάτρα. Υπάρχει, όμως, και ο αντίποδας. Που λέει ότι ο νομός Αχαΐας εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία των περιοχών με τις μεγαλύτερες τραπεζικές καταθέσεις.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αχαΐα υπάρχουν κατατεθειμένα στις τράπεζες 4,509 δις ευρώ. Από αυτά, τα 2,391 δις ευρώ είναι «κλειστά». Πρόκειται, δηλαδή, για ποσά που έχουν τοποθετηθεί σε προθεσμιακές καταθέσεις, με επιτόκια πολύ υψηλότερα εκείνων του απλού ταμιευτηρίου. Και η κοινή λογική λέει ότι αυτό το μεγάλο ποσό ανήκει σε λίγους καθώς σε προθεσμιακές καταθέσεις καταφεύγουν, κατά κανόνα, όσοι διαθέτουν ποσά που ξεκινούν από ορισμένες δεκάδες χιλιάδες ευρώ και πάνω.
Σε καταθέσεις ταμιευτηρίου, στα τραπεζικά καταστήματα της Αχαΐας, βρίσκονται 1,812 δις ευρώ. Ενώ πολύ λιγότερα είναι τα χρήματα που βρίσκονται σε καταθέσεις όψεως (περίπου 306 εκατομμύρια ευρώ). Κατ’ αναλογία, το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στην Ηλεία είναι 1.666 δις ευρώ και στην Αιτωλοακαρνανία 2,135 δις ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τους τελευταίους μήνες. Και δεν απεικονίζουν την αίσθηση που υπάρχει ότι ορισμένοι εκ των καταθετών, μπρος στην φημολογία περί επερχόμενης κατάρρευσης των τραπεζών, έσπευσαν να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό ή να τα τοποθετήσουν σε τραπεζικές θυρίδες ή ακόμη και στην αγορά χρυσού. Ωστόσο, όπως βεβαιώνουν την «Ατζέντα» τραπεζικοί της Πάτρας, κύμα μαζικής φυγής καταθέσεων δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει. «Ο κόσμος ας εμπιστευτεί το τραπεζικό σύστημα. Αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, τότε σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει χώρα», λέει μονότονα ο γραμματέας των τραπεζοϋπαλλήλων Αχαΐας Δημήτρης Γεωργίου. Αν, λοιπόν, υπάρχει κάποια υποχώρηση στο ύψος των καταθέσεων αυτή δεν μπορεί να αποκλίνει πολύ από τα 4,5 δις ευρώ που υπάρχουν στις τράπεζες του νομού. Σε πανελλήνια κλίμακα, από τα περίπου 240 δις ευρώ των τραπεζικών καταθέσεων τον Ιανουάριο τα ποσά που αποσύρθηκαν, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ήταν της τάξης των 5 δις ευρώ.
Οι έχοντες – ακόμη...- «ζεστό χρήμα» επιχειρούν να επωφεληθούν από τις προσφορές των τραπεζών σε σχετικώς ικανοποιητικά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων. Και γυρίζουν από τράπεζα σε τράπεζα επιδιώκοντας την πλέον συμφέρουσα γι’ αυτούς λύση. Έτσι, ενώ στο ένα γραφείο κάποιος απελπισμένος συνταξιούχος ζητά διακανονισμό του καταναλωτικού του δανείου, στο αμέσως επόμενο ένας μεγαλοκαταθέτης διαπραγματεύεται το ύψος του επιτοκίου για τα χρήματα του και περιμένει να ακούσει την προσφορά της τράπεζας.
Πάντως, εκείνο που διαπιστώνουν στελέχη του τραπεζικού τομέα στην Πάτρα είναι ότι έχει κατακαθίσει ο πανικός των καταθετών. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», έλεγε ο πρόεδρος της Αχαϊκής Τράπεζας Ευάγγελος Φλωράτος ακόμη και τότε που «σάλπιγγες» ηχούσαν το μήνυμα της δήθεν καταβαράθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Φυσικά τα πράγματα δεν έχουν ομαλοποιηθεί, πλην όμως, στον τομέα της ψυχολογίας οι καταθέτες έχουν απομακρυνθεί από την λογική του πανικού.
Στην οικονομία οι συμπεριφορές αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Έτσι και τώρα, ο πανικός έδωσε την θέση του στην επιθυμία αξιοποίησης των ευκαιριών που ορισμένες τράπεζες προσφέρουν ώστε να δελεάσουν, κυρίως, τους μεγαλοκαταθέτες.
Εκείνο που παρατηρούν οι τραπεζίτες είναι ότι ο κόσμος προτιμά να «απαντήσει» στις συνέπειες της κρίσης με περιστολή δαπανών και όχι δια της καταφυγής στις αποταμιεύσεις του. Ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται υποχώρηση από ένα συγκεκριμένο στάτους διαβίωσης. Προτιμά, δηλαδή, τα λίγα ή πολλά χρήματα που έχει στην τράπεζα να τα κρατά ανέπαφα, σαν «μαξιλαράκι» ασφαλείας. Και αυτή η συμπεριφορά σώζει, επί του παρόντος, τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου