Ένα στα πέντε δάνεια καταναλωτικής πίστης στις τράπεζες της Πάτρας παρουσιάζει σήμερα καθυστέρηση. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αναλογία (προσεγγίζει το 25%) στις καθυστερήσεις πληρωμών για δόσεις που αφορούν σε πιστωτικές κάρτες. Ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα στεγαστικά δάνεια μιας και ο κίνδυνος απώλειας του ενυπόθηκου ακινήτου περιορίζει σημαντικά τις καθυστερήσεις πληρωμών, σε αναλογία κάτω του ενός δανείου στα δέκα.
Στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας από την Πάτρα έλεγε την περασμένη Παρασκευή στην «Ατζέντα» ότι αυτή την περίοδο οι τράπεζας «ζωήρεψαν ξανά...». Όχι μόνο από ενδιαφερόμενους καταθέτες που θέλουν να διαπραγματευτούν καλύτερα επιτόκια για τις προθεσμιακές τοποθετήσεις των χρημάτων τους αλλά, κυρίως, από δανειολήπτες που επιθυμούν καλύτερους όρους εξόφλησης των οφειλών τους. «Μην σας φανεί παράξενο», μας έλεγε, «αλλά η μεγάλη πλειονότητα των δανειοληπτών που έρχονται και ζητούν αναχρηματοδότηση των καταναλωτικών, κυρίως, δανείων τους είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι οποίοι, εξαιτίας των περικοπών, είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά. Ακολουθούν άνθρωποι που προσφάτως έμειναν άνεργοι και ακολουθούν οι συνταξιούχοι».
Οι προσφορές των νέων ρυθμίσεων που ανήγγειλαν στα τέλη του περασμένου μήνα όλες οι τράπεζες ώθησαν πολλούς δανειολήπτες σε αναζήτηση τρόπων μείωσης της ανά μήνα δόσης τους και επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων τους. Και αυτό παρά την προειδοποίηση καταναλωτικών οργανώσεων ότι οι ρυθμίσεις αυτές «ουσιαστικά έρχονται να εγκλωβίσουν για δεύτερη φορά τους δανειολήπτες».
Ο Χρήστος Αποστολόπουλος, συνταξιούχος του ΟΤΕ είδε το μηνιαίο εισόδημα του να ψαλιδίζεται κατά 192 ευρώ. Πρώτη του σκέψη ώστε να «ισοφαρίσει» την απώλεια ήταν να διακανονίσει τις οφειλές του από τις δύο πιστωτικές κάρτες που έχει. Συγκέντρωσε τις οφειλές σε μια τράπεζα και από εκεί που πλήρωνε ελάχιστη καταβολή κάθε μήνα περίπου 260 ευρώ (και για τις δύο κάρτες) πληρώνει σήμερα 145 ευρώ για την εξόφληση των οφειλών. «Είναι μια μικρή ανάσα», λέει.
Σε όλη την χώρα περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν βρεθεί στο «κόκκινο», ενώ μήνα με τον μήνα ο αριθμός εκείνων που δεν πληρώνουν στην ώρα τους αυξάνεται. Η άνοδος των καθυστερήσεων έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα και απασχολεί έντονα τις διοικήσεις των τραπεζών, εξ ου και οι πρόσφατες ρυθμίσεις που προβλέπουν χαμηλότερα μηνιαία βάρη για τους δανειολήπτες αλλά και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής των δανείων.
Στελέχη τραπεζών από την Πάτρα επιβεβαιώνουν ότι η πλειονότητα των δανειοληπτών σπεύδει να εκμεταλλευτεί τις νέες ρυθμίσεις για οφειλές που αφορούν πρώτα σε κάρτες και μετά σε καταναλωτικά δάνεια. Σήμερα τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» έχουν ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών, όπως άλλωστε έχει φανεί και από την ανακοίνωση των έως σήμερα αποτελεσμάτων τους.
Η εικόνα που διαμορφώνεται έχει ως εξής:
* Στο 20% έχουν φτάσει οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των πιστωτικών καρτών, δηλαδή πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ (στα 9,5 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές).
* Στα καταναλωτικά δάνεια οι καθυστερήσεις διαμορφώνονται στο 17%. Και τα «κόκκινα» καταναλωτικά είναι ύψους 4 δισ. ευρώ (στα 26,5 δισ. ευρώ το σύνολο των υπολοίπων).
* Στα στεγαστικά δάνεια οι καθυστερήσεις έχουν ξεπεράσει το 8%, με τα «κόκκινα» δάνεια στα 6,5 δισ. ευρώ (στα 80 δισ. ευρώ το σύνολο των υπολοίπων).
* Επίσης το 6,5% των επιχειρηματικών δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση με τις «κόκκινες» οφειλές στα 9 δισ. ευρώ (στα 134 δισ. ευρώ τα υπόλοιπα επιχειρηματικής πίστης).
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου